ZataženoPraha12°
Přežil Osvětim, poté pěstoval česko-izraelské vztahy. Zemřel Avraham Harshalom4Foto© echo24.cz

Přežil Osvětim, poté pěstoval česko-izraelské vztahy. Zemřel Avraham Harshalom

, 8 novinky, 13 zhlédnutí

Praha/Tel Aviv - Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z přeživších holokaustu Avraham Harshalom. Na síti X to oznámilo české velvyslanectví v Izraeli, kde Harshalom od roku 1949 žil. Měl izraelské i české občanství. Za své aktivní působení při obnově vztahů mezi oběma státy získal v roce 2016 cenu Gratias Agit, kterou uděluje české ministerstvo zahraničí krajanům a přátelům ČR za šíření dobrého jména republiky v zahraničí.

Harshalom se narodil jako Adam Friedberg 4. února 1925 v Pružanech v tehdejším Polsku, nyní Bělorusku. Jeho rodným jazykem bylo jidiš, ovládal také polštinu a ruštinu, studoval na hebrejském gymnáziu, uvádí v jeho životopise web organizace Paměť národa.

Friedbergovi se za války museli nejdříve přesunout do ghetta v Pružanech, které tam zřídili nacisté, později celou rodinu deportovali do vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Avraham tam pracoval v pracovních komandech, z rodiny přežil jako jediný - rodiče skončili v plynových komorách, v táboře zahynul i jeho starší bratr.