PolojasnoPraha21°
Prezident Pavel přiletěl do Rigy na summit východního křídla NATO3Foto© lidovky.cz

Prezident Pavel přiletěl do Rigy na summit východního křídla NATO

, 11 novinky, 3 zhlédnutí

V Rize se dnes koná summit východního křídla Severoatlantické aliance, tedy schůzka vrcholných představitelů devíti členských zemí takzvaného Bukurešťského formátu (B9). Za Česko bude přítomen prezident Petr Pavel, který do Rigy přicestoval v pondělí večer, a jednání se zúčastní také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Schůzka B9 bude věnována debatě o programu červencového summitu aliance ve Washingtonu. Jednat se má tedy zejména o podpoře Ukrajiny, která třetím rokem čelí ruské agresi, a o lepší koordinaci poskytování pomoci mezi státy NATO. Na pořad se má dostat také alianční partnerství se zeměmi indo-pacifického regionu, přehodnocení budoucího vztahu NATO k Rusku či výběr nového generálního tajemníka aliance, který ovšem vyžaduje konsensus členských zemí.

Ještě před summitem B9 zavítá Pavel mezi české vojáky, kteří působí na vojenské základně Ádaži u Rigy jako součást předsunutých sil NATO. Během summitu se má také sejít se svým litevským protějškem Gitanasem Nausédou a hovořit mimo jiné o obraně a obchodu.