Prezident Pavel dnes odletí na týdenní návštěvu Spojených států2Foto© e15.cz

Prezident Pavel dnes odletí na týdenní návštěvu Spojených států

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Slavnostní akcí k oslavě 75. výročí vzniku Severoatlantické aliance (NATO) dnes večer začne alianční summit ve Washingtonu. Samotné setkání lídrů členských států, které potrvá do čtvrtka, bude provázet téma dlouhodobé podpory Ukrajiny napadené Ruskem, ale také například spolupráce se státy Indo-Pacifiku. Česko na summitu reprezentuje prezident Petr Pavel.

Prezidenti a šéfové vlád 32 zemí NATO mají na programu tři pracovní jednání. Jedno se týká Ukrajiny a zúčastní se ho stejně jako loni ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Další ze zasedání navštíví zástupci několika zemí z regionu Indo-Pacifik, například Austrálie, Nového Zélandu nebo Jižní Koreje.

Český prezident úterní program odstartuje během podél řeky Potomac v doprovodu členů sokolské organizace, která sdružuje české a slovenské krajany. Poté se setká s představiteli Kongresu, následně vyrazí na procházku Georgetownem, kde se mimo jiné zastaví u lavičky Václava Havla. Po následném dalším jednání v Kongresu se zúčastní slavnostní akce v auditoriu Andrewa Mellona, kde byla 4. dubna 1949 podepsána Severoatlantická smlouva.