SlunečnoPraha21°
Poslanci rozhodnou o odvolání Xavera Veselého z Rady ČT, urážel Vášáryovou© lidovky.cz

Poslanci rozhodnou o odvolání Xavera Veselého z Rady ČT, urážel Vášáryovou

, 9 novinky, 3 zhlédnutí

Jak vlastně Veselý ke svým slovům na adresu Vášáryové dospěl? Vrátil se po neúspěšném atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica v Handlové k tomu, jak Vášáryová komentovala výsledek slovenských parlamentních voleb.

„Budeme se muset podívat, kolik procent voličů je vlastně fašistů, neofašistů, neonacistů,“ řekla Vášáryová k vítězství Ficovy strany SMER. „To, že pan Robert Fico a jeho okolí, což jsou takoví už vyčichlí lidé, lidé, kteří tam jsou už dlouho, třicet let, už víme, že od nich nemůžeme nic čekat, nic, co by bylo pozitivní pro moderní Slovensko. Uvidíme, nakolik se tito lidé ztotožnili s hledáním voličů mezi těmi nesystémovými nebo dokonce vyslovenou spodinou,“ prohlásila Vášáryová v rozhovoru pro Novinky.

Odvolání Lubomíra X Veselého z pozice člena Rady České televize doporučil mediální výbor Sněmovny. Předseda klubu TOP 09 Jan Jakob, který návrh podal, ho zdůvodnil řadou nekorektních, urážlivých a mnohdy i vulgárních výroků Veselého. Narušil tím podle zdůvodnění návrhu důstojnost funkce radního a ohrozil dobré jméno rady i České televize.