ZataženoPraha11°
Pokračuje soud v kauze sportovních dotací, Netanjahu vystoupí v americkém Kongresu3Foto© echo24.cz

Pokračuje soud v kauze sportovních dotací, Netanjahu vystoupí v americkém Kongresu

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Washington - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes vystoupí s projevem v americkém Kongresu po téměř deseti měsících války v Pásmu Gazy. Konflikt vyvolal útok teroristického hnutí Hamás ze 7. října, na nějž Izrael reagoval masivním vojenským tažením, které zdevastovalo hustě osídlené palestinské území, vyhnalo statisíce lidí z domovů a zabilo tisíce civilistů. Podle amerických médií při jeho vystoupení nebude přítomná viceprezidenta Kamala Harrisová a mimo to ho hodlá vynechat mnoho demokratických zákonodárců.

Netanjahuův projev by podle agentury AP mohlo ignorovat výrazně více než 60 kongresmanů a senátorů, kteří vynechali jeho vystoupení v Kongresu před devíti lety, kdy kritizoval tehdy vznikající jadernou dohodu s Íránem.

Harrisová by se projevu za běžných okolností účastnila, ale poté co prezident Joe Biden v neděli oznámil, že se nakonec nebude ucházet o znovuzvolení v prezidentských volbách, ho v klaní s největší pravděpodobností zastoupí právě Harrisová, kterou podpořil. Harrisová tak místo toho ve středu plánuje vystoupit na předvolební akci ve státě Indiana, která byla naplánovaná ještě před víkendovým zvratem v kampani.