Pavel se obrátí na 23 institucí kvůli kandidátům na ústavní soudce2Foto© idnes.cz

Pavel se obrátí na 23 institucí kvůli kandidátům na ústavní soudce

, 6 novinky, 5 zhlédnutí

Kandidáty bude posuzovat na základě několika kritérií. Obsahovat budou profesní zkušenost, převahu by měli mít soudci obecných soudů a akademici, doplnit je mají i další profesionálové. Dalším kritériem bude odbornost, a to nejen v ústavním, případně mezinárodním a evropském právu, ale i v občanském, trestním nebo správním právu.

Pavel řekl, že proces jmenování chce učinit transparentnějším. Tento týden obešle 23 institucí, které by měly předložit své kandidáty, bude mezi nimi Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud (NSS), vrchní soudy, Soudcovská unie, Unie státních zástupců. Unie podnikových právníků, Advokátní komora, Notářská komora, Ústav státu a práva Akademie věd ČR, právnické fakulty a krajské soudy.

Při výběru bude brán zřetel i na "regionální rozrůzněnost" ve vztahu k životní zkušenosti i k právnickým fakultám, kde soudci studovali nebo působí. Výběr bude zohledňovat i věkovou a genderovou vyváženost, stejně jako hodnotovou a názorovou různorodost, aby nebyl soud složen pouze z konzervativců nebo liberálů. Důraz hodlá Pavel klást i na hodnotovou orientaci a světonázor. S procesem výběru bude chtít na konci března seznámit vedení Senátu.