ZataženoPraha12°
Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách měl podle premiéra Fialy vzniknout dříve4Foto© echo24.cz

Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách měl podle premiéra Fialy vzniknout dříve

, 7 novinky, 3 zhlédnutí

"Konečně si můžeme důstojně připomínat romské oběti zrůdné ideologie. Musíme si ale přiznat, že všechno trvalo příliš dlouho. Památník zde měl stát mnohem dříve," uvedl v úterý premiér.

Liknavý přístup k problematice se podle něj protíná historií země po několik desítek let. Vše se projevilo na zdlouhavé přípravě letského památníku. "Je to tím, že romský holokaust jsme překryli. A nepřekryli jsme ho jen obrazně. Tady v Letech stál vepřín, v Hodoníně u Kunštátu rekreační zařízení," uvedl Fiala. V Hodoníně u Kunštátu byl za druhé světové války také koncentrační tábor pro Romy.

O vybudování důstojného pietního místa v Letech se začalo hovořit v roce 1995. V lokalitě stál od 70. let minulého století vepřín, jenž stát za 450 milionů korun vykoupil a předloni jej zdemoloval. Následně začala stavba památníku. "Pro naše předky bylo těžké si přiznávat to, co se zde dělo. Protože zde v táboře pracovali jako dozorci i Češi a byl to tedy i zločin náš. Ale toto vyrovnání se s tím jakkoliv je nepříjemné, je nutné," řekl premiér.