Skoro jasnoPraha23°
Nezaměstnanost v červnu klesla o dvě desetiny na 3,7 procenta2Foto© tyden.cz

Nezaměstnanost v červnu klesla o dvě desetiny na 3,7 procenta

, 12 novinky, 3 zhlédnutí

Podíl nezaměstnaných v Česku v červnu klesl na 3,7 procenta, což je o dvě desetiny procentního bodu méně než v květnu a stejně jako loni v červnu. Počet uchazečů o práci v evidenci úřadu se oproti předchozímu měsíci snížil o zhruba 12 500 na 273 302, zatímco počet volných míst stoupl o 9000 na 355 612. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Úřad práce ČR.

Důvodem dalšího poklesu nezaměstnanosti jsou podle odborníků především zlepšující se pandemická situace a nedostatek pracovníků ze zahraničí. Trh práce podle úřadu ovlivňují zejména sezonní práce ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví, rybářství, v živočišné a potravinářské výrobě, pohostinství, prodeji či ve službách.

V souvislosti s uvolňováním ochranných opatření obnovili své ekonomické aktivity zaměstnavatelé působící v oborech, ve kterých vlivem pandemie došlo ke značným hospodářským ztrátám. Řada nezaměstnaných také nastoupila do práce v rámci sezonních činností, které už jsou v plném proudu," uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.