Na moldavském zámku začal summit lídrů Evropského politického společenství4Foto© echo24.cz

Na moldavském zámku začal summit lídrů Evropského politického společenství

, 10 novinky, 4 zhlédnutí

Aktualizace: 01.06.2023 12:13 Vydáno: 01.06.2023, 12:13

Kišiněv - Na moldavském zámku blízko ukrajinské hranice začal summit lídrů Evropského politického společenství (EPC), které sdružuje státy EU a další evropské země. Moldavská prezidentka Maia Sanduová na začátku schůzky zdůraznila, že summit je "jasným vyjádřením naší jednoty, síly a odhodlání jednat jako rodina", která drží pohromadě a spolupracuje na řešení společných problémů. Země Evropské unie i mimo ni podle Sanduové nyní spolupracují, aby odrazily agresi a upevnily mír na kontinentu.

Moldavsko dnes hostí v pořadí už druhý summit lídrů Evropského politického společenství (EPC), které sdružuje státy Evropské unie a další evropské země. Ten předchozí se konal loni na podzim v Praze. Jednání se účastní mimo jiné francouzský prezident Emmanuel Macron, který s představou společenství EPC přišel, či německý kancléř Olaf Scholz. Česko zastupuje premiér Petr Fiala.

Do zámku Mimi v obci Bulboaca bez předchozího veřejného ohlášení cesty přijel také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, pro kterého to je první osobní návštěva sousední země od ruského útoku na Ukrajinu v únoru loňského roku. Kromě účasti na jednání summitu jej čeká také řada dvoustranných jednání.