PolojasnoPraha25°
Moře vyplavuje těla Libyjců až 100 kilometrů daleko, mrtvých je už přes 11 tisíc3Foto© lidovky.cz

Moře vyplavuje těla Libyjců až 100 kilometrů daleko, mrtvých je už přes 11 tisíc

, 4 novinky, 3 zhlédnutí

Východolibyjské úřady do města nevpouštějí civilisty, aby práci záchranářů usnadnily. „Město Darná je postupně evakuováno a pouze pátrací a záchranné týmy mají povolený vstup dovnitř,“ prohlásil podle agentury AP šéf tamních záchranných služeb.

Záchranáři podle BBC čelí při pátrání obrovským logistickým problémům, protože musí pracovat bez základní infrastruktury. Bašír bin Amír z Mezinárodního záchranného výboru řekl, že do Darná vede jen jedna přístupová cesta, protože ostatní byly povodní zničeny. Ve městě nefunguje elektřina, neteče voda a telekomunikační spojení je nejisté, dodal.

Zemřelí z Darná jsou zatím pohřbíváni do masových hrobů, podle OSN takto pochovali už víc než tisíc lidí. Světová zdravotnická organizace (WHO) a další v pátek vyzvaly úřady v Libyi, aby od této praktiky ustoupily. „Rychlé pohřby do neoznačených hrobů mohou vést k dlouhodobému duševnímu utrpení příbuzných i ke společenským a právním problémům,“ uvedly WHO, Mezinárodní výbor Červeného kříže a Mezinárodní federace společnosti Červeného kříže a Červeného půlměsíce.