PolojasnoPraha25°
Ministři schválili zahájení vojenské námořní mise EU v Rudém moři4Foto© echo24.cz

Ministři schválili zahájení vojenské námořní mise EU v Rudém moři

, 6 novinky, 4 zhlédnutí

Brusel - Ministři zahraničí Evropské unie dnes na jednání v Bruselu schválili zahájení vojenské námořní mise EU v Rudém moři. Jejím cílem je zajistit bezpečí obchodních námořních tras, na které útočí jemenští povstalci. ČTK to potvrdily diplomatické zdroje. Strategické velení mise Aspides by mělo sídlit v Řecku, operace ale budou řízeny z italské fregaty.

"Spuštěním EUNAVFOR ASPIDES Evropská unie rychle reaguje na nutnost obnovit námořní bezpečnost a svobodu plavby ve vysoce strategickém námořním koridoru. Operace bude hrát klíčovou roli při ochraně obchodních a bezpečnostních zájmů, v zájmu EU i širšího mezinárodního společenství," uvedl k formálnímu zahájení operace šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Jak Rada EU zdůraznila ve svém prohlášení, operace má "obranný mandát" a bude "doprovázet plavidla a chránit je před možnými útoky na moři". Mise by měla působit v oblasti kolem hlavních námořních tras, v úžině Báb al-Mandab, v Hormuzském průlivu, ale i v mezinárodních vodách v Rudém moři, Adenském zálivu, Arabském moři, Ománském zálivu a v Perském zálivu. "Velitelem operace bude komodor Vasilios Griparis a velitel sil kontradmirál Stefano Constantino. Velitelství operace bude sídlit v řecké Larisse," dodala Rada EU.