ZataženoPraha18°
Migrační pakt definitivně potvrzen2Foto© zpravy.aktualne.cz

Migrační pakt definitivně potvrzen

, 8 novinky, 3 zhlédnutí

Evropský parlament balíček, který tvoří deset předpisů, podpořil již na plenárním zasedání na začátku dubna. Série norem počítá mimo jiné s efektivnějšími kontrolami migrantů i s rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu. Zavádí také princip, že těm zemím unie, které jsou přetíženy migračním tlakem, ostatní pomohou buď tím, že od nich část migrantů převezmou, anebo je podpoří finančně či materiálně.

"Azylový a migrační pakt zajistí spravedlivější a silnější migrační systém, který přinese konkrétní změny v praxi. Nová pravidla zefektivní evropský azylový systém a zvýší solidaritu mezi členskými státy," uvedla belgická státní tajemnice pro otázky azylu a migrace Nicole de Moorová, jejíž země nyní EU předsedá. "Evropská unie bude rovněž pokračovat v úzké spolupráci se třetími zeměmi při řešení základních příčin nelegální migrace. Pouze společně můžeme nalézt odpovědi na globální migrační výzvu," dodala.

Členské státy budou mít nyní dva roky na to, aby uvedly v úterý přijaté předpisy do praxe. Evropská komise brzy představí "společný implementační plán, který členským státům v tomto procesu pomůže," doplnilo belgické předsednictví ve svém prohlášení.