SlunečnoPraha18°
Matce Navalného ruské úřady ukázaly synovo tělo. Žádají pohřeb bez obřadu6Foto1Video© echo24.cz

Matce Navalného ruské úřady ukázaly synovo tělo. Žádají pohřeb bez obřadu

, 9 novinky, 4 zhlédnutí

„Podle zákona mi okamžitě měli vydat Alexejovo tělo, ale dodnes to neudělali,“ postěžovala si ve vystoupení na serveru YouTube, natočeném poté, co podle vlastních slov strávila 24 hodin u vyšetřovatelů v Salechardu na severu Ruska. Tam ji také odvezli na tajnou návštěvu márnice. „Vydírají mne a kladou podmínky, kde, kdy a jak má být Alexej pochován. To je nezákonné,“ řekla Ljudmila Navalná.

Úřady si podle ní přejí, aby ji mohly jen dovést k čerstvému hrobu na okraji hřbitova a prohlásit, že tam leží její syn, ale s tím nesouhlasí a přeje si, aby Navalného přátelé měli možnost se s ním rozloučit. „Nechci žádné zvláštní podmínky, chci jen, aby se vše odehrálo v souladu se zákonem,“ řekla. „Požaduji, aby mi neprodleně vydali synovo tělo,“ zdůraznila.

Ruské úřady dosud na prohlášení Navalného matky nereagovaly. Komentátoři předpokládají, že Kreml se před prezidentskými volbami, které se uskuteční v půlce března, obává, že by se pohřeb s případnou účastí desítek tisíc lidí mohl přeměnit v demonstraci proti Putinovu režimu.