Liberty Ostrava na sebe podala insolvenční návrh5Foto© echo24.cz

Liberty Ostrava na sebe podala insolvenční návrh

, 7 novinky, 3 zhlédnutí

Hutní společnost Liberty Ostrava na sebe podala insolvenční návrh. Ostravský krajský soud zpřístupnil insolvenční návrh, firmu v platební neschopnosti nechal vstoupit do řízení. Závazky po lhůtě splatnosti, které není společnost schopna plnit, převyšují pět miliard korun. Podle vládních představitelů má několik českých firem zájem hutní podnik koupit. Prioritou vlády, kraje i města Ostrava je, aby se společnost neroztříštila na menší firmy.

Liberty uvedla, že se potýká s hospodářskými potížemi od loňského podzimu. Od prosince, kdy společnost Tameh Czech zastavila huti dodávky energií, většina jejích provozů stojí.

V insolvenčním návrhu Liberty uvedla, že má téměř pět tisíc zaměstnanců. Převážná část jich je od prosince doma. Před věřiteli dosud firmu chránilo moratorium vyhlášené soudem a huť chystala preventivní restrukturalizaci. Ve středu ale Liberty oznámila, že od preventivní restrukturalizace ustupuje, požádá soud o reorganizaci podle insolvenčního zákona a zahajuje kroky směřující k prodeji ostravských provozů.