ZataženoPraha11°
Končí školní rok, žáci základních a středních škol si převezmou vysvědčení3Foto© lidovky.cz

Končí školní rok, žáci základních a středních škol si převezmou vysvědčení

, 4 novinky, 4 zhlédnutí

Slavnostního zakončení školního roku se na základní škole v Ořechově u Brna zúčastní i ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Předá vysvědčení žákům devátých tříd. Prezident Petr Pavel se za školáky nechystá.

V základních školách se podle statistik ministerstva ze začátku tohoto školního roku vzdělává více než milion dětí. Mezi nimi si pro své závěrečné vysvědčení půjde i téměř 106 000 žáků devátých tříd základních škol. Jeden milion překonal počet žáků základních škol poprvé loni. Podle statistik ministerstva je v Česku 4 276 základních škol. Středních škol je asi 1 300, studuje v nich v tomto školním roce asi 485 000 studentů a učňů. Pro své první závěrečné vysvědčení si mezi nimi půjde i asi 118 000 prvňáků. Do lavic se školáci vrátí znovu v pondělí 2. září.

Kromě českých žáků si pro vysvědčení půjdou i děti ukrajinských uprchlíků. Podle dubnových dat ministerstva školství chodí do českých škol asi 49 500 dětí ukrajinských uprchlíků. V základních školách se podle ministerstva vzdělává více než 37 000 ukrajinských uprchlíků, do středních škol chodí asi 5 350 uprchlických žáků z Ukrajiny. Ministerstvo školám doporučilo, aby ukrajinské uprchlíky hodnotily zejména slovně. Při jejich hodnocení mají školy zohlednit nedostatečnou znalost vyučovacího jazyka.