K horku a bouřkám přidali meteorologové i výstrahu před stoupáním hladin toků3Foto© ct24.ceskatelevize.cz

K horku a bouřkám přidali meteorologové i výstrahu před stoupáním hladin toků

, 4 novinky, 3 zhlédnutí

Meteorologové vedle vysokých teplot a bouřek s přívalovými srážkami varují i před stoupáním hladin zejména menších vodních toků. Jde o řeky, které odvodňují Šumavu, Novohradské hory, Českomoravskou vrchovinu a část Orlických hor a Jeseníků. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) to uvedl v aktualizované výstraze. Odpolední teploty ve středu na většině území Česka mají překročit 31 stupňů Celsia, ve východním Polabí, na střední a jižní Moravě a na Ostravsku může být i 34 stupňů.

„Kolem poledne se začne projevovat vliv studené fronty, která bude přecházet naše území k západu. Bouřky, které budou i velmi silné, budou doprovázené přívalovými srážkami ojediněle s úhrny kolem padesáti milimetrů, v opakovaných bouřkách i přes sedmdesát milimetrů, nárazy větru i kolem 25 metrů za sekundu (90 kilometrů za hodinu) a kroupami o velikosti kolem tří centimetrů,“ uvedli meteorologové.

Jihozápadně od Prahy byla už po poledni zaznamenána výrazná supercelární bouře postupující k východu. Právě v západní polovině Čech se první přeháňky a bouřky očekávaly, během odpoledne se velmi silné bouřky mají objevit i na ostatním území Čech a v západní polovině Moravy a budou postupovat k severu až severovýchodu.