Je to možnost nově definovat vztahy, řekl Pavel po jednání s Pellegrinim3Foto© lidovky.cz

Je to možnost nově definovat vztahy, řekl Pavel po jednání s Pellegrinim

, 6 novinky, 6 zhlédnutí

Propad vztahů mezi oběma zeměmi vyvrcholil letos v březnu, kdy premiér Petr Fiala (59, ODS) oznámil, že se v příštích měsících ruší mezivládní konzultace – a to kvůli rozdílným názorům Slovenska na válku na Ukrajině. S příjezdem Pellegriniho do Prahy ale byla naděje na jejich opětovné zlepšení. „Chci vám poděkovat za velmi přátelské a milé přivítání a pohostinnost.

A také za skvělou a velmi otevřenou přímou debatu na všechna témata, která jsme společně otevřeli,“ uvedl Pellegrini po setkání s prezidentem Petrem Pavlem (62). „Vztahy mezi Českou republikou a Slovenskem nejsou definovány pouze zahraniční politikou, země jsou provázány historicky na mnoha úrovních,“ dodala česká hlava státu s tím, že vazby jsou opravdu hluboké a je na co navazovat.

Petr Pavel a Peter Pellegrini na společné tiskové konferenci (26. 6. 2024)

Jenže v době, kdy si Pavel s Pellegrinim notovali na společné tiskovce, ze Slovenska se ozvaly hned dva »výstřely «. Nejprve bývalý policejní prezident a poslanec vládního Smeru Tibor Gašpar (62) zkritizoval českou policii, že nestíhá osoby za schvalování atentátu na Roberta Fica (59, Smer) – premiéra v půlce května těžce zranil útočník. „Ve svých postupech jsme pevně vázáni trestním zákoníkem a trestním řádem a je nemyslitelné, že bychom z nich vybočovali,“ odmítla česká policie kritiku.