PolojasnoPraha21°
Izrael má nový plán: zatopit tunely Hamásu v Gaze vodou z moře5Foto© idnes.cz

Izrael má nový plán: zatopit tunely Hamásu v Gaze vodou z moře

, 9 novinky, 4 zhlédnutí

Do jižní části Pásma Gazy na úrovni města Chán Júnis v pondělí vjely desítky izraelských tanků, vojenských vozidel s vojáky, ale i buldozery, píše agentura AFP s odvoláním na svědky. Izraelská armáda má připravený plán na zaplavení tunelů pod Pásmem Gazy mořskou vodou s cílem vyhnat z nich ozbrojence palestinského hnutí Hamás, informoval v pondělí deník The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na nejmenované americké činitele. Podle nich armáda zatím nerozhodla, kdy k tomuto plánu přistoupí. Konflikt mezi Izraelem a Palestinci sledujeme na Blesk.cz online.

Palestinští teroristé z Hamásu zahájili v sobotu 7. října ráno mohutný útok z Pásma Gazy. Vypálili tisíce raket a zároveň do Izraele vyslali komanda, která vraždila a unášela zpět do Gazy rukojmí. Až 240 lidí teroristé unesli. Izraelská armáda i premiér Netanjahu uvedli, že je Izrael ve válečném stavu, a slíbili, že se bude bránit. „Občané Izraele, jsme ve válce,“ vzkázal Netanjahu.

„A vyhrajeme,“ slíbil. Palestinci rozpoutali teror i v izraelském městě Sderot nedaleko od hranic s Pásmem Gazy. Nechali za sebou ulice poseté těly nevinných Izraelců. „Vyšel jsem ven, viděl jsem spoustu těl teroristů, civilistů, rozstřílená auta.