PolojasnoPraha23°
Historickým městem roku 2023 se stal Žatec3Foto1Video© tyden.cz

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec

, 4 novinky, 4 zhlédnutí

Praha - Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji. Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Ocenění spojené s odměnou milion korun na další péči o památky převzal v kostele Pražská křižovatka starosta města Radim Laibl. Žatec a krajina žateckého chmele se loni staly součástí světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a dvě ministerstva, kultury a pro místní rozvoj. Oceňují nejlepší uplatnění dotací z programu ministerstva kultury regenerace městských památkových rezervací a zón. V programu se na opravy sdružují peníze státní, obecní i od vlastníka. Titul Historické město roku se každoročně vyhlašuje u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel, který připadá na 18. dubna. Výherce vybrala porota ze 14 krajských vítězů. Žatec byl letos v národním kole soutěže za Ústecký kraj poosmé za sebou.

"Chtěl bych poděkovat předchozímu vedení města, které dlouho systematicky pracovalo na tom, abychom tu dnes mohli stát a přebírat tu cenu, a že jsme mohli být, dnes vlastně přesně před sedmi měsíci, zapsaní na seznam světového dědictví UNESCO. Byla to dlouhodobá, asi dvacetiletá práce," řekl starosta Žatce Laibl při převzetí ocenění. "Budeme pokračovat dál, protože si myslíme, že jsme na dobré cestě vrátit Žatec tam, kam patří," dodal.