Francouzský premiér Attal v reakci na výsledky voleb oznámil, že podá demisi2Foto© tyden.cz

Francouzský premiér Attal v reakci na výsledky voleb oznámil, že podá demisi

, 4 novinky, 3 zhlédnutí

Francie zažívá nečekaný zvrat. Vítězem ve druhém kole parlamentních voleb je levicový blok Nová lidová fronta. Koalice získala podle údajů ministerstva vnitra nejméně 178 křesel. Macronův vládní tábor Společně skončil druhý s nejméně 150 poslanci. Krajně pravicové Národní sdružení (RN), které bylo pokládáno za favorita, skončilo až třetí, dosáhlo na nejméně 125 mandátů. Žádný z bloků však nemá většinu v dolní komoře parlamentu. Dosavadní premiér Gabriel Attal (Společně) večer oznámil, že podá v pondělí demisi.

Exit polly odhadovaly, že Nová národní fronta dosáhne možná i na více než 200 křesel v Národním shromáždění, dolní komoře francouzského parlamentu, i se 178 poslanci se ale levicový blok podle deníku Le Monde stal vítězem voleb. Národní shromáždění má 577 míst, většinu tedy nezískalo žádné uskupení. Francii nyní zřejmě čeká náročné vyjednávání o složení vlády.

Ústava prezidentovi neukládá, do kdy musí pověřit nového premiéra jejím sestavením. Podle médií mohou vyjednávání trvat přinejmenším několik dní. Nově zvolený parlament se poprvé sejde ve čtvrtek 18. července. Volební účast byla zhruba 67 procent, tedy nejvyšší za posledních 40 let.