SlunečnoPraha14°
Exploze pagerů v Libanonu zabily devět lidí a dalších 2750 zranily6Foto© tyden.cz

Exploze pagerů v Libanonu zabily devět lidí a dalších 2750 zranily

, 11 novinky, 4 zhlédnutí

Exploze osobních komunikačních zařízení v Libanonu zabily devět lidí a 2750 zranily, napsala dnes večer agentura Reuters. Libanonské ministerstvo zdravotnictví podle ní večer oznámilo, že obětí už je 11 a zraněných asi 4000, ale bilanci později snížilo. Stejné vyšší údaje s odvoláním na libanonské ministerstvo uvádělo také několik arabských médií, napsal list Times of Israel (ToI).

Pagery podle Reuters využívali příslušníci libanonského militantního hnutí Hizballáh, včetně jeho bojovníků i zdravotníků. Hizballáh v dřívějším prohlášení uvedl, že zemřeli dva jeho členové a jedno dítě. Podle íránské agentury Mehr byl zraněn i íránský velvyslanec v Bejrútu Modžtaba Amání. Libanonská vláda i Hizballáh přisuzují útok Izraeli. Ten záležitost nekomentoval.

Výbuchy podle Hizballáhu zabily kromě jeho členů také dítě. Podle agentury AFP se jednalo o dceru jednoho z poslanců za toto hnutí. Další zdroje, které citují agentury AP a Reuters, tvrdí, že mezi zabitými je syn poslance za Hizballáh a mezi zraněnými je řada potomků vysokých představitelů hnutí.