Evropská investiční banka podpoří fond ČEZ více než miliardou korun© novinky.cz

Evropská investiční banka podpoří fond ČEZ více než miliardou korun

, 6 novinky, 6 zhlédnutí

„Inven Capital postupně rozšiřuje svůj investiční záběr,“ uvedl člen představenstva a ředitel Divize nová energetika a distribuce ČEZ Tomáš Pleskač. Peníze z Evropské investiční banky budou podle něj směřovat k inovativním malým a středním podnikům a firmám se střední kapitalizací v Evropské unii, které se věnují čistým technologiím a dekarbonizaci. Konkrétně půjde o využití peněz na vývoj řešení pro snížení uhlíkové stopy v řadě oborů, od zemědělství přes průmysl nebo dopravu až po energetiku.

Společnost ČEZ také loni získala od Evropské investiční banky rekordní půjčku ve výši 790 milionů eur. Jejím cílem bylo zmodernizovat a rozšířit elektrickou distribuční soustavu v zemi a podpořit energetickou nezávislost Česka tím, že ČEZ umožní připojit zhruba 2,2 gigawattů nových obnovitelných zdrojů energie.

Vedle toho skupina EIB v roce 2022 investovala v České republice zejména do regionálního rozvoje a podpory malých a středních podniků. Samotná Evropská investiční banka loni půjčila Česku 1,78 miliardy eur prostřednictvím dvanácti operací ve veřejném, soukromém a bankovním sektoru. Dalších sedmdesát milionů eur poskytl ve čtyřech finančních operacích Evropský investiční fond. Do budoucna se EIB chystá podpořit například modernizaci tuzemských železnic.