Slabý déšťPraha16°
Evropa musí mít prostředky na vlastní obranu, řekla v Praze von der Leyenová3Foto© echo24.cz

Evropa musí mít prostředky na vlastní obranu, řekla v Praze von der Leyenová

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Evropa musí mít prostředky na vlastní obranu a odstrašení všech protivníků, řekla v Praze předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. I proto chce v nové Evropské komisi jmenovat komisaře pro obranu. Válka na Ukrajině podle ní ukázala, že mír nesmí být braný za samozřejmost.

Ti, kdo argumentují pro konec podpory Ruskem okupované země, podle ní nejsou pro mír, ale pro takzvaný appeasement a podrobení Ukrajiny. Jako appeasement se běžně označuje pacifistická politika 30. let 20. století, kterou charakterizovalo ustupování agresivním stranám.

Evropané mají podle von der Leyenové rozdíly v historii i jazycích, kterými mluví. "Ale v žádném jazyce není mír synonymem pro vzdání se, svrchovanost není synonymem pro okupaci," řekla. Mír podle ní není pouze absence války, ale uspořádání, které udělá válku nemožnou a nepotřebnou. "Proto musíme Ukrajinu dostat do pozice pro vyjednávání takového míru," podotkla. Je proto třeba, aby byla v základech každé mírové snahy integrace Ukrajiny do Evropské unie.