PolojasnoPraha20°
Ekonomika eurozóny během prvního čtvrtletí 2024 rostla2Foto© zpravy.kurzy.cz

Ekonomika eurozóny během prvního čtvrtletí 2024 rostla

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Hospodářství eurozóny během letošního prvního čtvrtletí rostlo mezičtvrtletně i meziročně. Německo nicméně nadále zaostává, mezičtvrtletní zvýšení bylo ale minimální. Počet nezaměstnaných Němců se tak během dubna mírně zvýšil, i když na vzestup samotné míry nezaměstnanosti to nestačilo. Celková dubnová inflace v eurozóně podle našeho odhadu překvapí trh o něco vyšší hodnotou, jádrová složka zpomalí na 2,7 %, tržní konsensus je ještě o desetinu níže. Americká spotřebitelská důvěra by mohla příjemně překvapit. Tuzemský HDP za Q1 24 by měl ukázat na zrychlující hospodářský vzestup.

Z velkých evropských zemí i eurozóny jako celku se dnes dočkáme prvních odhadů HDP za Q1 24. Růst HDP eurozóny podle našeho odhadu dosáhne mezikvartálně 0,3 %, meziročně by ekonomická aktivita měla vykázat stejný nárůst. Struktura zatím oznámena nebude, předpokládáme ale, že hlavním tahounem byly čisté exporty následované spotřebou domácností, přičemž zásoby růst naopak brzdily.

Z teritoriálního hlediska očekáváme růst německé ekonomiky o 0,1 % q/q, francouzské o 0,2 %, italské o 0,1 % a španělské o 0,3 %. Na rozdíl od loňského roku předpokládáme, že Irsko, pobaltské a východoevropské země budou HDP eurozóny táhnout vzhůru. Po včerejší předběžné německé inflaci za duben se těchto čísel dočkáme i za celou eurozónu.