ZataženoPraha18°
Dosavadní tajemník ruské bezpečnostní rady Patrušev bude poradcem Putina3Foto© echo24.cz

Dosavadní tajemník ruské bezpečnostní rady Patrušev bude poradcem Putina

, 7 novinky, 3 zhlédnutí

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin jmenoval dosavadního tajemníka ruské bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa svým poradcem. Staronový šéf Kremlu jmenoval i další poradce a činitele do své administrativy včetně svého někdejšího osobního strážce a gubernátora Tulské oblasti Alexeje Ďumina. Informovaly o tom dnes agentury, podle nichž bude Patrušev dohlížet na stavbu lodí a Ďumin na obranný průmysl.

Někdejší šéf tajné služby FSB Patrušev je dlouhodobě považován za Putinova vlivného spojence, agentura DPA o něm psala jako o zastánci tvrdé linie a šedé eminenci Kremlu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes na dotaz novinářů, proč Patrušev dostal nově na starosti budování lodí, řekl, že se jedná o strategický a komplexní průmysl. "Velkou roli zde budou hrát obrovské zkušenosti Nikolaje Platonoviče," řekl podle agentury Interfax.

Tajemníkem bezpečnostní rady se má nově stát končící ministr obrany Sergej Šojgu. Na jeho adresu dnes Peskov řekl, že v nové roli bude mít významnou vládní funkci s velkou zodpovědností. Putin podle médií v neděli navrhl jmenovat do vedení resortu obrany dosavadního prvního místopředsedu vlády a civilního ekonoma Andreje Belousova.