ZataženoPraha32°
Dálkař Juška byl čtvrtý ve finále Diamantové ligy, Tsegayová zaběhla rekord2Foto© idnes.cz

Dálkař Juška byl čtvrtý ve finále Diamantové ligy, Tsegayová zaběhla rekord

, 7 novinky, 4 zhlédnutí

V americkém Eugene vrcholí finálový mítink Diamantové ligy. Při posledním pokusu se dálkař Radek Juška zlepšil na 810 centimetrů a poskočil na třetí místo, jenže Japonec Juki Hašioka ho následně překonal o pět centimetrů. Vyhrál Švýcar Simon Ehammer s výkonem 822 centimetrů. Gudaf Tsegayová vylepšila světový rekord v běhu na 5000 m, když červnový výkon Faith Kipyegonové vylepšila o téměř pět sekund na 14:00:21 minuty. Tyčkař Armand Duplantis pokořil laťku ve výšce 623 centimetrů a také zapsal světový rekord. Přímý přenos soutěží sledujte na ČT sport Plus.

Juška v základní části Diamantové ligy startoval jen jednou. Jako sedmý muž z mistrovství světa v Budapešti skončil čtvrtý v Curychu a mezi elitou se neztratil ani tentokrát. Popáté v sezoně zapsal v závodě osmimetrový výkon. Jeho čtvrtý pokus měřil 807 centimetrů, na závěr se ještě o tři centimetry zlepšil. Po sobotním triumfu oštěpaře Jakuba Vadlejcha se postaral o druhé české vystoupení v letošním finále.

"Na konci sezony 810, ještě k tomu bez prkna. Bylo to super. Čekal jsem tedy, že by to mohlo být na konci sezony víc, což by bylo, kdybych to prkno trefil přesně. Pak by to těch 825 mohlo být. Ale na to se historie neptá," uvedl český rekordman.