PolojasnoPraha13°
ČNB snížila základní úrokovou sazbu na 4,25%4Foto© zpravy.kurzy.cz

ČNB snížila základní úrokovou sazbu na 4,25%

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Praha - Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta. Sazba je tak na nejnižší úrovni od počátku února 2022. Finanční trh snížení sazby o čtvrt bodu očekával, ve stejném rozsahu bankovní rada snížila sazbu i v srpnu. Koruna na rozhodnutí výrazněji nereagovala.

Pro rozhodnutí bankovní rady hlasovalo šest jejích členů. Jeden byl pro pokles sazeb o půl bodu na čtyři procenta. Rada zároveň potvrdila své odhodlání pokračovat v přísné měnové politice tak, aby se inflace dlouhodobě pohybovala poblíž dvouprocentního cíle centrální banky, vyplývá z prohlášení ČNB.

"Inflace se od začátku roku pohybuje poblíž našeho dvouprocentního cíle, v zemi tak přetrvává cenová stabilita. Boj s inflací ale nekončí. V dlouhodobém pohledu zůstává nastavení měnové politiky přísné," uvedl na tiskové konferenci guvernér ČNB Aleš Michl. Proces snižování sazeb tak podle něj může být kdykoliv zastaven nebo přerušen. Česká ekonomika oživuje, ale pouze pozvolně, a nadále je pod svým potenciálem, dodal k ekonomické situaci ČR.