Slabý déšťPraha16°
Chráněná krajinná oblast Krušné hory už brzy, doufá ministerstvo a spustilo proces2Foto© zpravy.aktualne.cz

Chráněná krajinná oblast Krušné hory už brzy, doufá ministerstvo a spustilo proces

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Praha - Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zahájilo proces vyhlášení Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Krušné hory. S navrženou rozlohou zhruba 1200 kilometrů čtverečních to bude největší CHKO v Česku. MŽP to dnes oznámilo ČTK. V Česku je podle webu MŽP nyní 26 chráněných krajinných oblastí, které pokrývají 14,42 procenta území státu. Vyhlášení CHKO Krušné hory ministerstvo očekává asi v polovině roku 2026.

"Jsou zde například rozsáhlé mokřady a rašeliniště chráněné Ramsarskou úmluvou, ale i přesto celé velké pohoří zůstává jediným v ČR, které není plošně chráněno, což by se nyní mělo změnit. Je zde zčásti evropská ochrana, ta celoplošná státní dosud chyběla," uvedl k potřebě chránit Krušné hory ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Obce a kraje nyní budou mít lhůtu 90 dní pro podávání námitek, s jejich zapracováním se počítá do konce příštího roku.

Hladík ocenil, že vytvoření CHKO má podporu obcí nejen v centrální části plánovaného území. "Tyto obce v červenci oficiálně vyhlášení podpořily poté, co se podařilo dojednat shodu," dodal. Vyhlášení CHKO Krušné hory podporují také Karlovarský a Ústecký kraj, uvedli jejich představitelé. CHKO by měla podle MŽP chránit především zachovanou krajinu s rozsáhlými celky rašelinišť, přírodě blízkých lesů na svazích hor a mozaikou lesů, luk a pastvin a zástavby na náhorní plošinách.