SlunečnoPraha18°
Česko bude dál podporovat Ukrajinu, výsledek války je klíčový, řekl Řehka3Foto© zpravy.aktualne.cz

Česko bude dál podporovat Ukrajinu, výsledek války je klíčový, řekl Řehka

, 6 novinky, 4 zhlédnutí

Ruský prezident Vladimir Putin se podle Řehky snaží přesvědčit Západ, že se ho válka na Ukrajině netýká, což má vést k oslabení západní podpory. „Budeme dělat pravý opak, a to ze všech sil,“ řekl dnes vojákům. Není jasné, zda Rusko na Česko a jeho spojence nezaútočí, dodal. „Musíme proto dál intenzivně pokračovat v posilování našich schopností, obrany, odstrašení, kolektivně i individuálně,“ uvedl.

Členství v NATO z jednotlivých zemí nesnímá odpovědnost budovat vlastní silnou armádu, byť na to někteří v minulosti zapomínali, dodal Řehka. Bojeschopnost armády označil za svou prioritu. Vyzdvihl v té souvislosti, že armáda má předvídatelný rozpočet a může tak plánovat. „Následné desetileté období bude představovat zásadní technologickou transformaci armády,“ konstatoval.

Výdaje na obranu nejsou dárek armádě, říká generál Karel Řehka

Rusko podle Řehky dosud na Ukrajině zdaleka nedosáhlo svých cílů a má zanedbatelné zisky, ačkoliv do bojů posílá stále další lidské i materiální zdroje. Ocenil odhodlání ukrajinských sil i západní podporu napadané země. „Jak válka dopadne, předznamená, v jakém světě budeme žít,“ uvedl. Rusko podle něj přešlo na válečnou výrobu, porušuje mezinárodní dohody a rozvíjí spolupráci s autokratickými režimy.