Češi po zastropování cen přestávají šetřit plynem3Foto© novinky.cz

Češi po zastropování cen přestávají šetřit plynem

, 6 novinky, 4 zhlédnutí

Češi postupně přestávají šetřit při spotřebě plynu. Vliv na to má zastropování cen energií. Na twitteru to v pondělí uvedl předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský. Podle něj má na úspory energií v novém roce největší vliv především příznivé počasí. Velký vliv počasí na úsporách potvrdilo také innogy, zvrat v chování zákazníků však dosud nezaznamenalo.

Spotřeba plynu v Česku během celého loňského roku klesla meziročně o 20 procent. Češi podle Energetického a regulačního úřadu spotřebovali celkem 7,54 miliardy metrů krychlových plynu, což bylo nejméně za posledních osm let. Při přepočtu na dlouhodobý teplotní normál pak byla nejnižší minimálně od roku 2001, uvedl dále úřad. Podle expertů ke snížení spotřeby přispěly úspory zákazníků a také teplejší zima.

"Za leden a únor je v Praze vliv počasí na spotřebu plynu 90 procent a jen deset procent je vliv úspor zákazníků. Po zastropování cen prostě zákazníci přestávají šetřit. Cenové signály fungují lépe než osvětové kampaně," napsal v pondělí Pacovský. Jaká byla během obou měsíců celková spotřeba ve srovnání s loňskem, neuvedl.