ZataženoPraha12°
Blažek připravil dvě varianty úpravy znásilnění, bude je řešit ve Sněmovně© zpravy.aktualne.cz

Blažek připravil dvě varianty úpravy znásilnění, bude je řešit ve Sněmovně

, 5 novinky, 4 zhlédnutí

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) zvažuje dvě varianty nové definice trestného činu znásilnění. Buď zůstane stejná jako stávající - tedy bude i nadále vyžadovat prvek násilí - a vznikne navíc trestný čin nesouhlasný styk. Nebo se definice znásilnění změní tak, že namísto projevu násilí bude ke spáchání znásilnění stačit nesouhlas oběti. O tom, že by byl k pohlavnímu styku zapotřebí aktivní souhlas, ministerstvo neuvažuje. Na tiskové konferenci dnes Blažek uvedl, že o variantách chce 27. června debatovat ve Sněmovně se všemi parlamentními stranami.

Na potřebě nové úpravy se podle něj už dříve shodla většina politických subjektů, úpravu je ale zapotřebí vyvážit tak, aby se omezily námitky, že bude zneužívána v partnerských vztazích. Z 19.750 současných vězňů si trest za znásilnění odpykává 653 lidí, z toho osm žen. "Úprava trestního zákoníku automaticky nepovede k odsuzování více pachatelů. Očekávám od ní, že se zjednoduší traumatizující výslechy obětí, které nyní musejí do detailů popisovat všechno, co na nich bylo vykonáno," prohlásil Blažek.

Ministr také v návaznosti na judikaturu Nejvyššího soudu chce, aby sexuální trestné činy proti dětem mladším pěti let byly napříště vždy znásilněním, nikoliv mírněji postižitelným pohlavním zneužitím.