PolojasnoPraha15°
Archeologové našli u Milovic na Jičínsku část antické nádoby2Foto© irozhlas.cz

Archeologové našli u Milovic na Jičínsku část antické nádoby

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Archeologové v trase budoucí dálnice D35 u obce Milovice na Jičínsku našli pozůstatky antické nádoby z 5. století před naším letopočtem s figurálními motivy. Zbytky nádoby byly na nově objeveném sídlišti z časné doby laténské, tedy z období Keltů. Představuje import ze Středomoří, řekl archeolog Daniel Stolz ze společnosti Archaia. Nález zlomků nádoby lze označit v kontextu ČR za mimořádný. Podle něj jde o první takto početný nález keramických zlomků z jedné antické nádoby na území Česka.

Stolz zdůraznil, že jde o sedmý nález tzv. červenofigurové keramiky na území České republiky. "Jde o velmi kvalitní práci, nádoba - kylix (pohár) zřejmě pochází přímo z Řecka z Athén a okolí. Uvidíme, jestli se nám podaří alespoň část nádoby zrekonstruovat. Na keramických zlomcích jsou patrné lidské postavy, které nám ukazují mytologické scény nebo výjevy z každodenního života. Je dost pravděpodobné, že motiv půjde zrekonstruovat," řekl ČTK Stolz.

Červenofigurový styl starověké řecké keramiky je charakteristický malbou červenou minerální barvou na černém podkladě. Vznikl zřejmě v Athénách koncem 6. století před naším letopočtem a postupně se rozšířil po Středomoří.