Skoro jasnoPraha23°
ANO zrušilo svou účast na pondělním jednání o důchodech na Hradě4Foto© echo24.cz

ANO zrušilo svou účast na pondělním jednání o důchodech na Hradě

, 12 novinky, 3 zhlédnutí

Praha - Opoziční hnutí ANO podle prezidentské kanceláře zrušilo účast na plánovaném pondělním jednání o důchodové reformě. Kancelář prezidenta republiky (KPR) to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Další jednání v současném formátu, tedy se zástupci ANO a koalice, považuje nyní prezident Petr Pavel za bezpředmětné. Plánovanou schůzku ale zachová.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) na tiskové konferenci řekl, že je připraven dát návrh k projednání vládě 30. dubna. Uvedl, že by od hnutí ANO očekával odpovědnost místo politikaření a politického marketingu. Je ale ochoten dál jednat. ANO své rozhodnutí zdůvodnilo tím, že členové vlády opakovaně prohlašovali, že reformu přijmou bez ohledu na jednání s opozicí.

Pavel s vicepremiérem a Jurečkou a s trojicí zástupců ANO o penzijní reformě poprvé jednal 28. března. Oznámil poté, že se všechny strany shodly, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu prodlužovat. Opoziční hnutí následně shodu popíralo. V pondělí měli politici hovořit například o předčasných odchodech do důchodu u náročných profesí, všechny strany si podle Pavla měly vzájemně dodat podklady. Hrad dnes uvedl, že materiály zúčastněné strany dodaly v termínu s výjimkou právě hnutí ANO.