Američané podpořili zvláštní tribunál pro ruskou agresi, oznámila diplomacie6Foto1Video© blesk.cz

Američané podpořili zvláštní tribunál pro ruskou agresi, oznámila diplomacie

, 10 novinky, 5 zhlédnutí

Spojené státy podporují zřízení zvláštního tribunálu, který by soudil Rusko za zločin agrese proti Ukrajině, oznámilo americké ministerstvo zahraničí. Navrhuje, aby takový orgán byl zakotven v ukrajinském soudním systému a zároveň měl „mezinárodní prvky". Washington podle agentury Reuters poprvé informuje o tom, jak plánuje podporovat snahu Kyjeva dohnat Rusy k zodpovědnosti za válku, kterou zahájili před více než rokem.

Spojené státy podporují zřízení zvláštního tribunálu, který by soudil Rusko za zločin agrese proti Ukrajině | Foto: Ukrainian Presidential Press Service | Zdroj: Reuters Západní lídři o myšlence zvláštního mezinárodního tribunálu hovoří již několik měsíců. Na podzim ji například usnesením podpořil Evropský parlament, ke konceptu se společně s dalšími zeměmi Evropské unie hlásí také Česká republika.

Unijní agentura Eurojust minulý měsíc avizovala spuštění střediska pro stíhání zločinu agrese proti Ukrajině (ICPA), které má spolupracovat s Mezinárodním trestním soudem (ICC).