DéšťPraha16°
AfD vyzvala po zemských volbách kancléře Scholze, aby si sbalil kufry2Foto© zahranicni.hn.cz

AfD vyzvala po zemských volbách kancléře Scholze, aby si sbalil kufry

, 4 novinky, 3 zhlédnutí

Berlín - Kancléř Olaf Scholz a jeho vláda by si měli po volbách ve východoněmeckých spolkových zemích Sasko a Durynsko sbalit kufry. Na tiskové konferenci v Berlíně to dnes prohlásila spolupředsedkyně Alternativy pro Německo (AfD) Alice Weidelová. AfD v nedělních zemských volbách v Durynsku zvítězila, v Sasku skončila těsně druhá.

Poprvé od druhé světové války tak v Německu vyhrála zemské volby strana, která je řazená ke krajní pravici. Weidelová varovala ostatní strany před tím, aby AfD při sestavování zemských vlád ignorovaly.

"Je to historický výsledek," prohlásila. V Durynsku podle zemského statistického úřadu zvítězila AfD s 32,8 procenta hlasů, druhá Křesťanskodemokratická unie (CDU) výrazně zaostala a získala 23,6 procenta. V Sasku podle místního statistického úřadu zvítězila CDU dosavadního zemského premiéra Michaela Kretschmera se ziskem 31,9 procenta. AfD skončila jen těsně druhá s 30,6 procenta hlasů. AfD je kvůli svým aktivitám v hledáčku spolkové kontrarozvědky. Durynská i saská tajná služba ji dokonce označují za stranu s prokazatelně extremistickými snahami.