Trump se v projevu opřel do protestujících, mluvil o porážce marxistů© irozhlas.cz

Trump se v projevu opřel do protestujících, mluvil o porážce marxistů

, 5 novinky, 4 zhlédnutí

„Pokračujeme v porážení radikální levice, marxistů, anarchistů, agitátorů, těch, kdo rabují, a lidí, kteří v mnoha ohledech nemají potuchy o tom, co dělají,“ řekl Trump během oslav Dne nezávislosti, na které pozval stovky zdravotníků a dalších představitelů profesí klíčových v boji s pandemií covidu-19. „Nikdy nedopustíme, aby rozlícený dav strhával naše sochy, vymazával naši historii, indoktrinoval naše děti,“ prohlásil Trump.

Účastníci demonstrací proti rasové nespravedlnosti a policejní brutalitě v uplynulých týdnech na řadě míst Spojených států strhli sochy nebo pomníky historických osobností, které měly užitek z otrokářství nebo zastávaly rasistické názory. Vlnu nepokojů vyvolala smrt černocha George Floyda při zatýkání bělošským policistou v Minneapolisu. Protesty se konaly i v sobotu, a to například ve Washingtonu nebo New Yorku. Krátce před Trumpovým projevem uspořádalo protest u Bílého domu hnutí Black Lives Matter.

„Budeme ochraňovat americký způsob života, který začal v roce 1492, když Kolumbus objevil Ameriku,“ slíbil Trump, jenž se v letos na podzim bude ucházet o znovuzvolení.