OBRAZEM: USA si připomněly Den nezávislosti. Trump mluvil o ochraně hodnot a porážce radikální levice

Americký prezident Donald Trump v sobotním projevu ke Dni nezávislosti slíbil ochraňovat americké hodnoty a mluvil o porážce radikální levice, marxistů nebo anarchistů uvnitř Spojených států. USA si svůj největší svátek připomněly v době, kdy zemi trápí pandemie covidu-19 a některé státy hlásí rekordní počty nově nakažených. Podle Trumpa ale Američané udělali pokrok ohledně potírání nákazy.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Pokračujeme v porážení radikální levice, marxistů, anarchistů, agitátorů, těch, kdo rabují, a lidí, kteří v mnoha ohledech nemají potuchy o tom, co dělají,“ řekl Trump během oslav Dne nezávislosti, na které pozval stovky zdravotníků a dalších představitelů profesí klíčových v boji s pandemií covidu-19. „Nikdy nedopustíme, aby rozlícený dav strhával naše sochy, vymazával naši historii, indoktrinoval naše děti,“ prohlásil Trump.

,Pořád nás vidí jako majetek, jako pracovní sílu.‘ Velká reportáž o pozadí protestů v rozdělené Americe

Číst článek

Účastníci demonstrací proti rasové nespravedlnosti a policejní brutalitě v uplynulých týdnech na řadě míst Spojených států strhli sochy nebo pomníky historických osobností, které měly užitek z otrokářství nebo zastávaly rasistické názory. Vlnu nepokojů vyvolala smrt černocha George Floyda při zatýkání bělošským policistou v Minneapolisu. Protesty se konaly i v sobotu, a to například ve Washingtonu nebo New Yorku. Krátce před Trumpovým projevem uspořádalo protest u Bílého domu hnutí Black Lives Matter.

„Budeme ochraňovat americký způsob života, který začal v roce 1492, když Kolumbus objevil Ameriku,“ slíbil Trump, jenž se v letos na podzim bude ucházet o znovuzvolení.

Sochu Kryštofa Kolumba, rodáka z italského Janova, který se do zámoří vydal ve službách španělské koruny, v sobotu večer místního času strhli účastníci protestu v Baltimoru ve státu Maryland a hodili ji do vody v tamním přístavu. Je podle nich zodpovědný za genocidu a vykořisťování původních obyvatel Ameriky. Podobný osud potkal sochy tohoto mořeplavce v Miami na Floridě, ve městě St. Paul v Minnesotě nebo v Bostonu, kde vandalové soše urazili hlavu.

‚Nemilosrdná kampaň s cílem vymazat historii.‘ Trump u Mount Rushmore kritizoval ničení soch

Číst článek

Oslavy během pademie

I když úřady na mnoha místech Spojených států kvůli šíření koronaviru masové oslavy Dne nezávislosti zrušily, Trump naopak do Washingtonu lákal lidi na „výjimečný večer“ s leteckou přehlídkou a ohňostrojem. Nicméně na parkovou promenádu National Mall, kde se shromáždění konalo, přišlo podle agentury AP výrazně méně lidí než před rokem. Mnoho z nich, na rozdíl od hostů Trumpem pořádané oslavy na Jižním trávníku Bílého domu, mělo ochranné roušky a zachovávat bezpečné rozestupy nebyl problém.

Trumpův předpokládaný demokratický rival Joe Biden, který v administrativě někdejšího šéfa Bílého domu Baracka Obamy zastával post viceprezidenta, na twitteru napsal, že největším vlasteneckým činem na Den nezávislosti je nasadit si roušku.

Trump v souvislosti s koronavirou krizí řekl, že se Američané naučili, „jak plamen uhasit“, a to i přes to, že Spojené státy před několika dny zaznamenaly denní rekord co do počtu nakažených a že je pandemie zasáhla nejvíce na světě. Podle údajů americké univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie dlouhodobě sleduje, se koronavirem ve Spojených státech nakazilo 2,84 milionu lidí, z nichž téměř 129 700 problémům spojeným s infekcí podlehlo. Dříve v sobotu Trump prohlásil, že jeho země je na cestě k „fantastickému vítězství“ nad „příšernou epidemií z Číny“.

V projevu Trump opět obvinil Čínu, že se šíření viru snažila ututlat, což Peking odmítá. „Čínské tajnůstkářství, podvádění a tutlání umožnilo viru rozšířit se do celého světa,“ řekl prezident. Zároveň pochválil pokrok a výjimečnost americké vědy. „USA budou mít řešení v podobě léků či vakcíny pravděpodobně dlouho před koncem letošního roku,“ uvedl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme