SlunečnoPraha20°
Jurečka a jeho večírek během střelby: Inspekce začala prověřovat resort kvůli alkoholu4Foto© irozhlas.cz

Jurečka a jeho večírek během střelby: Inspekce začala prověřovat resort kvůli alkoholu

, 6 novinky, 4 zhlédnutí

Ministerský večírek se odehrál 21. prosince loňského roku, tedy ve stejný den, kdy muž v Praze na filozofické fakultě zastřelil několik lidí. Šlo o největší tragédii tohoto typu v novodobé historii Česka, sešla se kvůli tomu dokonce ještě ten večer vláda.

Jurečka, jenž na jednání kabinetu dorazil, se rozhodl večírek nezrušit, byť mrtvá těla ležela jen pár ulic opodál. Naopak se po jednání na večírek vrátil a juchal na něm do ranních hodin – což ale nejdříve neprozradil, média se to dozvěděla od svědků. Jurečka dlouho neprozradil vůbec nic. Na dotazy Blesku, jenž se případem zabýval od začátku, neodpovídal.

Až po několika dnech Jurečka uvedl, že ho jeho jednání mrzí. Přiznal, že udělal chybu a omluvil se. Podle jeho slov zvažoval i rezignaci na post ministra, premiér Petr Fiala (ODS) jej však podržel. Dostalo se mu podpory i od vedení jeho strany, když dal svou funkci předsedy k dispozici. Nakonec se lidovci shodli, že Jurečka je povede minimálně do řádného sjezdu – pokud se do té doby nedohodnou na dřívějším.