Příští rok nabízí podle Fialy naději, poklesne inflace a skončí zadlužování země3Foto© echo24.cz

Příští rok nabízí podle Fialy naději, poklesne inflace a skončí zadlužování země

, 9 novinky, 5 zhlédnutí

Fiala očekává v příštím roce rekordní investice. "Ještě nikdy se v naší zemi nestavělo a nedokončovalo tolik dálnic a silnic. Investujeme také do naší bezpečnosti a obrany, protože je to důležité. A rozsáhlou modernizací bude procházet česká energetika," řekl. V příštím roce čeká posun díky digitalizaci, projeví se také změny ve školství. Kabinet slibuje dokončit důchodovou reformu a pokračovat v nezbytných krocích k udržení kvality a dostupnosti zdravotní péče.

Fiala ve svých dvou dosavadních novoročních projevech varoval, že roky 2022 a 2023 nebudou jednoduché. "Byla to náročná doba. Sotva skončila doba omezení a nejistoty způsobená snahou zabránit šíření nemoci covid-19, dopadly na nás, na naši část Evropy, přímé důsledky ruského útoku na Ukrajinu," řekl dnes Fiala. Česko zasáhla energetická krize, migrační vlna, inflace a naposledy tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, která stála život 14 lidí a střelce, dodal.

Období nebylo lehké pro nikoho včetně vlády, uvedl Fiala. Lidé se museli vyrovnávat s tím, že jim inflace bere víc z výdělků a úspor, nebo že musejí víc šetřit s energiemi. "A především s tím, že žijeme ve světě, který je mnohem nepředvídatelnější, který nám bere staré jistoty a přináší nové hrozby a nebezpečí," uvedl Fiala. On i vláda si plně uvědomují a vnímají, s čím vším se museli lidé vypořádat. "A chtěl bych vám poděkovat za to, že jste se s tím vším dokázali vyrovnat. I díky tomu jsme ty největší výzvy a krize společně zvládli," řekl.