PolojasnoPraha15°
Fico chystá zvýšení daní, v plánu má i propouštění státních zaměstnanců3Foto© echo24.cz

Fico chystá zvýšení daní, v plánu má i propouštění státních zaměstnanců

, 5 novinky, 4 zhlédnutí

Bratislava - Slovensko bude muset příští rok kvůli ozdravení veřejných financí ušetřit podle premiéra Roberta Fica zhruba 1,4 miliardy eur (35,4 miliardy korun). Na společné tiskové konferenci s ministrem financí Ladislavem Kamenickým ministerský předseda ohlásil zvýšení daně z cigaret a zdanění slazených nápojů, z obou opatření ovšem stát získá jen zlomek zmíněné částky. Fico se rovněž vyslovil pro propouštění ve státní správě a zároveň proti zvýšení sazby daně z přidané hodnot (DPH).

Slovenští analytici dlouhodobě upozorňují na nelichotivý stav státních financí Slovenska a na vysoké rozpočtové schodky. Představitelé nynější vlády, která nastoupila do úřadu loni v říjnu, opakovaně tvrdí, že převzali zemi s nejhorším stavem veřejných financí ze všech zemí EU. Současná vláda přitom už rovněž schválila nové sociální výdaje a v závěru loňska prosadila zvýšení některých daní, povinných zdravotních odvodů, jakož i soudních a správních poplatků.

Ministerstvo financí nově počítá nejen se zvýšením spotřební daně z tabákových výrobků, ale i se zavedením nové daně na náplně do elektronických cigaret a na ostatní nikotinové výrobky. Navrhne rovněž zdanění nápojů s přidaným cukrem nebo umělými sladidly, a to různými sazbami podle typu nápoje. Například ochucené slazené nápoje by měly být zdaněné sazbou 0,15 eura (3,80 koruny ) za litr.