Skoro jasnoPraha14°
Slovenská vláda schválila zákon o televizi a rozhlasu, šéf stanice má skončit4Foto© ct24.ceskatelevize.cz

Slovenská vláda schválila zákon o televizi a rozhlasu, šéf stanice má skončit

, 9 novinky, 3 zhlédnutí

Vládní koalice má v Národní radě dostatek hlasů k tomu, aby zákon prosadila a rovněž prolomila případné veto hlavy státu. Platit bude hned po zveřejnění ve Sbírce zákonů. Návrh zákona o STVR kabinet premiéra Roberta Fica schválil na svém výjezdním zasedání v areálu jednoho zemědělského družstva na západě země, jehož jedním z konečných uživatelů výhod je podle slovenského registru bývalý český premiér Andrej Babiš.

Ministerstvo kultury ještě před jednáním vlády z návrhu zákona o STVR vypustilo ustanovení o zřízení programové rady, která by dohlížela na obsah vysílání této stanice. Právě plánované vytvoření programové rady bylo jedním z nejvíce kritizovaných ustanovení původní podoby zákona. Kritici záležitost vnímali jako možný způsob cenzury ve vysílání. Příští ředitel STVR by rovněž nemohl být odvolán bez uvedení důvodu.

„Televize a rozhlas objektivně nemohou být objektivní, protože jsou ve sporu s vládou Slovenské republiky. Je porušováno základní lidské právo občanů Slovenské republiky na to, aby měli k dispozici objektivní informace,“ tvrdil ve středu Fico před novináři po jednání vlády. Dodal, že sněmovna nebude o návrhu jednat zrychleně, jak prosazoval ještě v březnu. Zákon by měl být podle něj schválen parlamentem do jeho letních prázdnin.