PolojasnoPraha24°
Fiala je po jednání v Kongresu optimistický ohledně americké pomoci Ukrajině4Foto© zpravy.aktualne.cz

Fiala je po jednání v Kongresu optimistický ohledně americké pomoci Ukrajině

, 10 novinky, 3 zhlédnutí

Český premiér Petr Fiala (ODS) ukončil dvoudenní návštěvu Spojených států. Po pondělním setkání s prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě navštívil v úterý americký Kongres. S jeho zástupci Fiala mluvil o jaderné energetice, dodávkách zkapalněného plynu, ale i o další americké pomoci Ukrajině.

Kongresmani podle českého premiéra  oceňovali roli Česka v pomoci Ukrajině, ale i českou iniciativu na shánění munice pro zemi napadenou Ruskem. Fiala se sešel se šéfem Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a řadou dalších demokratických i republikánských členů Kongresu. "Setkal jsem se prakticky se všemi důležitými lidmi, všechna jednání byla velmi přátelská a otevřená," řekl novinářům  premiér.

Balík pomoci v únoru podpořil Senát, ale republikánské vedení Sněmovny reprezentantů jej dosud odmítalo předložit k hlasování. Návrh kromě financí pro jiné spojence zahrnuje také více než 60 miliard dolarů (asi 1,4 bilionu korun) pro Ukrajinu. "Po všech těch jednáních mohu říct, že jsem mírně optimistický, pokud jde o schválení balíku pomoci Ukrajině," řekl Fiala.