PolojasnoPraha20°
Ukrajina je na nezvratné cestě do NATO, potvrdil Stoltenberg v Kyjevě2Foto© echo24.cz

Ukrajina je na nezvratné cestě do NATO, potvrdil Stoltenberg v Kyjevě

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

„Ukrajina má v NATO své právoplatné místo. Stane se členem NATO. Práce, kterou nyní podnikáme, vás staví na nezvratnou cestu ke členství v NATO, takže až nastane správný čas, Ukrajina se může stát členem NATO okamžitě,“ prohlásil Stoltenberg v Kyjevě.

S ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským jednal o aktuální situaci na bojišti i další podpoře obránců ze strany NATO. Stoltenberg upozornil, že jen samotná statečnost Ukrajincům nemůže stačit odražení ruských sil. „Potřebujete také zbraně a munici,“ podotkl a přiznal, že zásadní zpoždění v dodávkách vojenské pomoci ze Západu se promítla do vážných důsledků na bojišti.

Ve Spojených státech se členové Kongresu nebyli měsíce schopni dohodnout na balíčku a a evropští spojenci zase podle Stoltenberga nebyli schopni dodat Ukrajině munici v takovém rozsahu, který slíbili. „Ukrajina je již několik měsíců přečíslována… bylo sestřeleno méně ruských raket a bezpilotních letounů a Rusko se mohlo prosadit na frontové linii,“ připomněl Stoltenberg.