PolojasnoPraha17°
Evropská solidarita podle premiéra Babiše3Foto© ihned.cz

Evropská solidarita podle premiéra Babiše

, 5 novinky, 4 zhlédnutí

Armádu pověřila budováním polní nemocnice na výstavišti v Letňanech, správu hmotných rezerv dodáním nemocničních lůžek ze státních rezerv, českou firmu Linet, celosvětově proslulou jejich výrobou, objednávkou dalších čtyř tisíců kusů, hasiče, aby nasmlouvali po republice hotely a lázeňská zařízení pro pacienty na doléčení.

Obslužný personál má podle premiéra zajistit armáda a ředitelé nemocnic. Prý dostali pokyny, jak to udělat. Faktem je, že se – obdobně jako na jaře – už teď v nemocnicích omezují plánované operace i kontrolní vyšetření, ačkoliv lékaři během léta zdokumentovali, jak negativní vliv to mělo na zdravotní stav obyvatelstva.

Stačit ale nejspíš nebude ani to. V Berlíně, kde postavili na tamním výstavišti preventivně provizorní nemocnici s 500 akutními lůžky už letos v dubnu – ovšem vybavenou nejen ventilátory, ale i přístroji na mimotělní oběh – tenkrát vypočítali, že by k jejímu čtyřiadvacetihodinovému provozu bylo při plné obsazenosti zapotřebí stovky lékařů a pěti set sester a pomocných sil. Obdobný počet by jich tedy musel nastoupit i do polní nemocnice v Letňanech, která má mít stejnou kapacitu jako ta v Berlíně.