Babiš mohl podle ministerstva financí svou výzvou k sázení porušit zákon5Foto© tyden.cz

Babiš mohl podle ministerstva financí svou výzvou k sázení porušit zákon

, 6 novinky, 4 zhlédnutí

Neúspěšný prezidentský kandidát a předseda hnutí ANO Andrej Babiš výzvou na twitteru k sázení na volby s příslibem zisku mohl porušit zákon o regulaci reklamy. Kontrolu dodržování tohoto zákona zajišťují živnostenské úřady, odpovědělo v úterý ministerstvo financí. Česká televize předtím uvedla, že ministerstvo prověří případné porušení zákona. Policie podle ní obdržela několik podnětů k příspěvku na sociální síti. Babiš ve volbách neuspěl, sázky na něj tak propadly, na sociálních sítích se už v sobotu objevila kritika.

Babiš den před zahájením voleb vyzval lidi, aby na něj sázeli. "Byl jsem ve Fortuně, kurz je 12. Vsaďte si 1000 Kč a přijďte všichni volit, vyhrajete 12 tisíc Kč. Babiš vždycky pomáhá, za Babiše bude líp," napsal ve čtvrtek na twitteru.

"Ministerstvo financí již dříve uvedlo, že čistě z pohledu zákona o hazardních hrách, kterého jsme gestorem, obecně nespatřujeme v daném prohlášení porušení zákona, které by mohlo být sankcionováno. Je nicméně otázkou, zda se nemohlo jednat o reklamu na hazardní hru v rozporu se zákonem o regulaci reklamy. Taková reklama by měla obsahovat sdělení o zákazu účasti osob mladších 18 let a také zřetelné varování, že účastí na hazardní hře může vzniknout závislost," uvedl mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.