Andrej Babiš: Jeho střet zájmů přijedou řešit europoslanci z Bruselu2Foto© echo24.cz

Andrej Babiš: Jeho střet zájmů přijedou řešit europoslanci z Bruselu

, 4 novinky, 3 zhlédnutí

Europoslanci dorazí do Prahy ve středu večer, pracovní jednání je čekají ve čtvrtek a v pátek. Kromě schůzky se zástupci ministerstev a NKÚ budou mluvit i s představiteli dočasné senátní komise zřízené kvůli auditním zprávám Evropské komise, které prověřovaly údajný Babišův střet zájmů při čerpání dotací holdingem Agrofert. Europoslance čeká také setkání s neziskovými organizacemi či s investigativními novináři z několika médií. Mluvit budou i se zástupci Asociace soukromého zemědělství ČR.

V delegaci je pět členů výboru CONT, včetně českého europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL). Šestým europoslancem ve skupině je Mikuláš Peksa (Piráti), který členem výboru není. V delegaci jsou představitelé frakcí evropských lidovců, socialistů a zelených. Nepřipojil se nikdo z frakce liberálů, do které se v Evropském parlamentu řadí i ANO.

Z vládních politiků by se měl s europoslanci sejít ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Europoslanci se chtěli sejít i přímo s Babišem, Zdechovský ale uvedl, že premiér schůzku zrušil.