Itálie povolila vylodění nezletilých migrantů. Na palubě lodi Open Arms byli 16 dní

Itálie v sobotu povolila vylodění 27 nezletilých migrantů bez doprovodu z lodi španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, která už víc než dva týdny čeká na povolení zakotvit u italského ostrova Lampedusa. Informovala o tom agentura ANSA. O osudu zachráněných lidí se hádají ministři rozpadající se italské vládní koalice, konečné řešení však dosud nenašli. Na palubě stále zůstává 107 migrantů.

Řím (Aktualizováno: 19:02 17. 8. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Už dříve italské a maltské úřady umožnily vylodění více než dvou desítek migrantů.

Už dříve italské a maltské úřady umožnily vylodění více než dvou desítek migrantů. | Zdroj: ČTK/AP/Francisco Gentico

Téměř tři desítky mladistvých převezla loď italské pobřežní stráže k pevnině, kde jejich vylodění sledovaly skupiny místních i turistů.

,Já se nevzdám.‘ Italský ministr vnitra blokuje další loď s migranty, posílá ji na Maltu

Číst článek

Organizace Open Arms má migranty zachráněné u Libye na palubě už 16 dní a zatím neúspěšně žádá o možnost převézt je k pevnině. Situace na palubě je podle zástupců organizace neúnosná.

Minulý týden italský oblastní soud kraje Lazio rozhodl, že loď smí vplout do italských vod a migrantům má být poskytnuta pomoc. Zakotvení v přístavu ale nenařídil.

Vylodění migrantů výslovně zakázal ministr vnitra Matteo Salvini, který ovšem v sobotu učinil ústupek a na žádost premiéra Giuseppeho Conteho povolil převézt na Lampedusu mladistvé. Zdůraznil přitom, že tento krok činí „na premiérovu zodpovědnost“.

Už dříve italské a maltské úřady umožnily vylodění více než dvou desítek migrantů, mimo jiné těhotným ženám, dětem či lidem se zdravotními problémy a jejich doprovodu.

Premiér Conte ve čtvrtek uvedl, že mu šest zemí vyjádřilo ochotu migranty z lodě Open Arms přijmout. Jsou to podle něj Francie, Německo, Rumunsko, Portugalsko, Španělsko a Lucembursko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme