Opusťte Írán, vyzvala česká diplomacie občany

Ministerstvo zahraničních věcí v pátek varovalo české občany před cestami do Íránu. Úřad eviduje případy, kdy občané členských států Evropské unie byli v zemi zadrženi, vyšetřováni, případně i trestně stíháni na základě uměle vykonstruovaných podezření či obvinění. 

Ministerstvo vyzývá v Íránu pobývající české občany k opuštění země s ohledem na aktuální specifická bezpečnostní rizika pro občany EU v kontextu současné vnitřní i mezinárodní politické situace.

“MZV ČR eviduje významný počet případů, kdy občané členských států EU byli v zemi zadrženi, vyšetřováni, případně i trestně stíháni na základě uměle vykonstruovaných podezření či obvinění. Podle hodnocení MZV ČR riziko dalších podobných incidentů zůstává významné a vztahuje se i na občany ČR,” píše úřad na webu.

“Pokud se i přes varování před cestou a výzvu k opuštění země v Íránu nacházíte, dodržujte všechna opatření a doporučení místních úřadů a bezpečnostních orgánů. Dbejte zvýšené opatrnosti. MZV ČR doporučuje vyhnout se místům, kde se shromažďuje větší množství osob, především ve večerních hodinách. Důrazně se také varuje před pořizováním fotografií či videozáznamů, zejména demonstrujících osob, příslušníků bezpečnostních sborů či vládních budov,” dodalo ministerstvo.

Írán v uplynulých dnech pohrozil odvetou po izraelském leteckém úderu, při němž byl zasažen íránský konzulát v Damašku. Útok nepřežilo jedenáct lidí včetně velitele íránských revolučních gard. Podle íránské diplomacie došlo k porušení všech diplomatických norem a mezinárodních dohod. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prý kompletně přišel o rozum kvůli dění v Pásmu Gazy. 

Íránští lídři prohlásili, že nedávný útok na diplomatickou misi je bezprecedentní událostí, přičemž slíbili ostrou odpověď. Odvetný úder má být přinejmenším stejného rozsahu. Izrael oficiálně nepřiznal, že za incidentem stojí. Událost má každopádně potenciál destabilizovat region.

Související

Více souvisejících

Írán ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy