Menu Zavřít

Rusko a Ukrajina si vyměnily 35 vězňů včetně režiséra Sencova

7. 9. 2019
Autor: čtk

Rusko a Ukrajina dnes osvobodily celkem 70 vězněných osob v rámci dlouho očekávané výměny, v níž se poprvé během pětiletého nepřátelství angažovali nejvyšší představitelé obou zemí. Na palubě každého z letounů směřujících z Moskvy do Kyjeva a z Kyjeva do Moskvy bylo 35 lidí, z nichž někteří měli ve vězení strávit i desítky let. Výměna měla mimořádný ohlas ve světě, mnozí politici ji označili za krok k urovnání vleklého konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem.

„Výměna se uskutečnila. Jsme rádi, že se ruští občané vrátili domů,“ oznámil kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. „Rusko a Ukrajina si vyměnily 35 lidí z jedné a 35 lidí z druhé strany,“ potvrdila novinářům ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová. „Udělali jsme první krok. Musíme udělat všechny následující, abychom tuto strašnou válku ukončili,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Na Ukrajinu se vrátil režisér Oleh Sencov, který byl v Rusku odsouzen na 20 let do vězení za údajný terorismus na obsazeném Krymu. Za Sencovovo propuštění se dosud marně přimlouvali západní politici a umělci, včetně českých. Domů se z Ruska vrátilo i 24 námořníků, které Rusové zajali loni v listopadu u Kerčského průlivu.

Do Moskvy naopak přiletěl novinář Kyryl Vyšynskyj, kterému na Ukrajině hrozilo 15 let za údajnou vlastizradu, anebo někdejší povstalecký velitel Volodymyr Cemach, který je podezřelý z podílu na sestřelení malajsijského boeingu nad východní Ukrajinou v létě 2014.

Americký prezident Donald Trump na twitteru výměnu označil za „první gigantický krok k míru“. Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že „výměna vypadá jako nadějný signál“. „Konečně! Propuštění Olega Sencova a ukrajinských námořníků mě naplňuje úlevou,“ napsal na twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk a vyzval Rusko k propuštění všech politických vězňů.


Esej: 20 let Vladimira Putina  Ilustrace k eseji 20 let Vladimira Putina


Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury TASS ocenilo, že tým Volodymyra Zelenského - prý na rozdíl od předchozích ukrajinských prezidentů - předvedl „zdravý přístup a ochotu ke kompromisům“. Mluvčí NATO Oana Lungescuová výměnu označila za „krok správným směrem“ a vyzvala Moskvu k plnění závazků plynoucích z minských mírových smluv. Neopomněla připomenout, že zbývá nalézt pravdu o sestřelení nizozemského letounu nad Ukrajinou.

Nizozemské ministerstvo zahraničí naopak upozornilo, že Ukrajina zařadila do výměny i někdejšího velitele východoukrajinských povstalců Cemacha. Nizozemští prokurátoři vyzývali Kyjev, aby nedovolil Cemachovi odcestovat do Ruska z obavy, že by mohl ohrozit vyšetřování tragédie letu MH17.

Agentura Interfax napsala, že příští výměna zajatců, tentokrát mezi Ukrajinou a donbaskými povstalci, bude tématem jednání na mírových rozhovorech v Minsku 18. září. Separatisté by měli z věznic v Doněcké a Luhanské oblasti propustit 200 zajatých Ukrajinců, Kyjev by měl osvobodit 70 povstalců.

Dále čtěte:

Miliardáři v čele znesvářených států: Porošenko je bohatší než Putin, ale pouze oficiálně

Zvětralé šampaňské na Krymu. Podnikání na staronově ruském poloostrově je rok od roku obtížnější

Cvičiště Ukrajina. Země slouží Rusům jako testovací polygon pro kyberválku

CONTENT24

Demokracie azbukou. Zelenského na Ukrajině čekají tři zásadní úkoly

„Únava z prezidenta“. Důvěra Rusů v Putina klesla nejníže za posledních 13 let

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).