Čínští telefonní operátoři spouštějí dosud nejrychlejší internet 5G

Čínští telefonní operátoři spouštějí komerční službu 5G (zdroj: ČT24)

Tři státní čínští telefonní operátoři spouštějí pro zákazníky rychlé internetové připojení sítí páté generace (5G). Čína je tak po Jižní Koreji, Británii a Spojených státech další zemí, která letos zprovoznila tyto komerční telekomunikační služby. Země je stále v obchodní válce se Spojenými státy a doufá, že jí tento krok pomůže stát se globálním technologickým lídrem, uvedla agentura Reuters.

Peking původně plánoval spuštění rychlých mobilních internetových služeb až na příští rok. Záměr, který má umožnit průlom v oblastech jako chytrá města a autonomní vozy, však urychlil kvůli zostřujícímu se napětí ve vztahu s Washingtonem a kvůli bojkotu čínského telekomunikačního giganta Huawei.

„Nabízíme virtuální realitu, hry i videa ve vysokém rozlišení v cloudu. Zákazníkům přinášíme lepší audiovizuální zážitky, protože tyto služby kombinují charakteristiku sítě 5G s vysokým přenosem dat a cloudovou sítí společnosti,“ říká zástupce generálního manažera marketingu China Telecom Lu Liang-ťün.

Čínští státní telefonní operátoři China Mobile, China Unicom a China Telecom na svých stránkách uvedli, že základní tarif umožňující dosud nejrychlejší připojení bude dostupný za 128 jüanů (asi 416 korun) měsíčně. Podle čínské státní agentury Nová Čína je služba v současnosti dostupná v padesáti čínských městech včetně Pekingu a Šanghaje.

Podle vlády bude do konce roku zprovozněno více než 130 tisíc základnových stanic 5G. To by z čínské sítě učinilo jednu z nejrozsáhlejších na světě, uvedla podle BBC vláda.

Rizikové firmy

Země se s řadou patentů k 5G sítím chce stát globálním technologickým lídrem. „Čína zavádí komerční službu velmi brzy. A zatímco je po celém světě pouze pět milionů uživatelů 5G, v Číně už se přihlásilo deset milionů lidí, kteří jsou připraveni na novou generaci přejít,“ říká výkonný ředitel asociace sdružující mobilní operátory Groupe Speciale Mobile Association John Hoffman. Podotýká, že pro přechod na 5G jsou nutná zařízení společností jako Huawei, ZTE, OPPO a Xiaomi.  

Jenže právě ze zmiňovaných firem Huawei či ZTE má řada zemí obavy kvůli bezpečnosti. Před těmito společnostmi varovala také Evropská komise. V Česku na riziko při používání jejich softwaru i hardwaru upozornil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Jejich technologie podle něj představují bezpečnostní hrozbu.

„Nové 5G technologie skutečně budou ovládat celý náš život. Takže nejde jen o špionáž, o získávání informací, ale jde vůbec, aby ten celý systém fungoval. Aby nám fungoval internet, aby nedocházelo k pozměňování dat,“ konstatoval v Událostech, komentářích na ČT v lednu ředitel NÚKIB Dušan Navrátil.

Čínské firmy už ze svých trhů vyloučila kvůli obavám ze špionáže řada zemí. Vedle USA je to i Austrálie, Nový Zéland nebo Japonsko. Společnost ale označuje podobná podezření za nepodložená.